تأثیر پودر ریزوم زردچوبه بر خصوصیات کمی و کیفی تخم مرغ های بومی استان آذربایجان غربی
نوع مقاله : مقاله پژوهشی
چکیده
تعداد 240 قطعه مرغ بومی آذربایجان غربی در اوایل تخمگذاری(در سن 23 هفتگی) در این تحقیق استفاده شد. این مرغها به چهار گروه آزمایشی تقسیم شدند و هر گروه در 6 قفس قرار گرفتند. مرغهای هر چهار تیمار، جیرههای مشابه اما سطوح مختلف، مقدار صفر، 25/0، 5/0 و 1 درصد پودر زردچوبه را دریافت کردند. ابتدا مرغهای هر گروه به مدت دو هفته به جیرههای مورد آزمایش عادت داده شدند و پس از آن، فراسنجههای کمی و کیفی تخممرغ به مدت 3 هفته بررسی شد. در هفتۀ 26، وزن تخمهای تولیدی از مرغهای تغذیه شده با 5/0 درصد زردچوبه، بهطور معنیداری بیشتر از مرغهای مربوط به مرغهای تغذیه شده با 25/0 و 1 درصد زردچوبه بود. در آخرین هفتۀ آزمایشی، تخممرغهای حاصل از مرغهای تغذیه شده با همۀ سطوح زردچوبه، ضخامت و استحکام پوستۀ بالاتری در مقایسه با تخمهای مرغهای شاهد داشتند(05/0P<). رنگ زردۀ تخمهای حاصل از مرغهای تغذیه شده با سطوح 5/0 و 1 درصد زردچوبه در سن 26 هفتگی، بهطور معنیداری بالاتر از مقدار مربوط به 2 تیمار دیگر بود(05/0P<). در دو هفتۀ آخر، رنگ زردۀ تخمهای مرغهای تغذیه شده با هر سه سطح زردچوبه، بالاتر از مقدار مربوط به تیمار شاهد بود(05/0P<). ارتفاع آلبومین تخمهای حاصل از مرغهای تغذیه شده با 1 درصد زردچوبه در دومین هفتۀ آزمایش، بهطور معنیداری بالاتر از مقدار مربوط به مرغهای تیمار شاهد و تغذیه شده با 25/0 درصد زردچوبه بود(05/0P<). بهطور کلی، استفاده از پودر ریزوم زردچوبه باعث پر رنگ شدن زرده، بهبود ضخامت، استحکام پوسته و همچنین افزایش ارتفاع آلبومین میگردد.