TY - JOUR ID - 20047 TI - تأثیر پودر ریزوم زردچوبه بر خصوصیات کمی و کیفی تخم مرغ های بومی استان آذربایجان غربی JO - پژوهش نامه علوم طیور JA - RLPS LA - fa SN - Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 2 IS - 1 SP - 44 EP - 52 KW - استحکام پوسته KW - ارتفاع آلبومین KW - تولید تخم مرغ KW - رنگ زرده KW - ضخامت پوسته DO - N2 - تعداد 240 قطعه مرغ بومی آذربایجان غربی در اوایل تخمگذاری(در سن 23 هفتگی) در این تحقیق استفاده شد. این مرغ­ها به چهار گروه آزمایشی تقسیم شدند و هر گروه در 6 قفس قرار گرفتند. مرغ­های هر چهار تیمار، جیره­های مشابه اما سطوح مختلف، مقدار صفر، 25/0، 5/0 و 1 درصد پودر زردچوبه را دریافت کردند. ابتدا مرغ­های هر گروه به مدت دو هفته به جیره­های مورد آزمایش عادت داده شدند و پس از آن، فراسنجه­های کمی و کیفی تخم­مرغ به مدت 3 هفته بررسی شد. در هفتۀ 26، وزن تخم­های تولیدی از مرغ­های تغذیه شده با 5/0 درصد زردچوبه، به­طور معنی­داری بیشتر از مرغ­های مربوط به مرغ­های تغذیه شده با 25/0 و 1 درصد زردچوبه بود. در آخرین هفتۀ آزمایشی، تخم­مرغ­های حاصل از مرغ­های تغذیه شده با همۀ سطوح زردچوبه، ضخامت و استحکام پوستۀ بالاتری در مقایسه با تخم­های مرغ­های شاهد داشتند(05/0P<). رنگ زردۀ تخم­های حاصل از مرغ­های تغذیه شده با سطوح 5/0 و 1 درصد زردچوبه در سن 26 هفتگی، به­طور معنی­داری بالاتر از مقدار مربوط به 2 تیمار دیگر بود(05/0P<). در دو هفتۀ آخر، رنگ زردۀ تخم­های مرغ­های تغذیه شده با هر سه سطح زردچوبه، بالاتر از مقدار مربوط به تیمار شاهد بود(05/0P<). ارتفاع آلبومین تخم­های حاصل از مرغ­های تغذیه شده با 1 درصد زردچوبه در دومین هفتۀ آزمایش، به­طور معنی­داری بالاتر از مقدار مربوط به مرغ­های تیمار شاهد و تغذیه شده با 25/0 درصد زردچوبه بود(05/0P<). به­طور کلی، استفاده از پودر ریزوم زردچوبه باعث پر رنگ شدن زرده، بهبود ضخامت، استحکام پوسته و همچنین افزایش ارتفاع آلبومین می­گردد.  UR - https://rlps.urmia.ac.ir/article_20047.html L1 - https://rlps.urmia.ac.ir/article_20047_5c4967c9f0ad717f6b28f01436a9bfc4.pdf ER -