دانشگاه ارومیهپژوهش نامه علوم طیور1120150220Anatomical and Histological Study of the Lungs in Adult Japanese Quail (Coturnix coturnix japonica)مطالعه آناتومی و باقت شناسی ریه ها در بلدرچین ژاپنی1820035FAغلامرضا نجفیاستادیار گروه علوم پایه، دانشکدة دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.علی شالیزار جلالیاستادیار گروه علوم پایه، دانشکدة دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.شاپور حسن زادهاستادیار گروه علوم پایه، دانشکدة دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.Journal Article20160120The respiratory tract is a very important and critical system in all animals including avian. Anatomical adaptations of lungs and respiratory ducts have been occurred in birds due to high request to oxygen exchange. This study was carried out on 16 healthy adult male and female Japanese quails (150±4.35 g body weight). Simple anatomic autopsies were made following euthanasia and weight, length, width and thickness of lungs were measured. Lungs were dissected out, fixed in 10% formalin for 72 hours, sectioned by a microtome and stained with hematoxylin and eosin for histomorphometric assessments. Anatomical findings revealed that both the right and left lungs start from the inter-costal space of 1 and 2 and extend to the caudal end of the sixth rib. Moreover, mean values and standard errors of weights, lengths, widths and deep furrows numbers of lungs were 0.887±0.026 g, 2.325±0.068cm, 1.315±0.038 cm and 5.00±0.147, respectively. It was also found that primary, secondary and tertiary bronchi are lined by ciliated, pseudo stratified columnar, simple cuboidal and simple squamous to cuboidal epithelia, respectively. دستگاه تنفسی در تمام موجودات از جمله پرندگان دارای اهمیت زیادی است. با توجه به اینکه پرندگان، به دلیل پرواز در ارتفاعات، نیاز بیشتری به تبادل اکسیژن دارند، دستگاه تنفسی سازگاری­های خاصی را از لحاظ آناتومیک به­دست آورده است. مطالعۀ حاضر با هدف بررسی آناتومیکی و هیستومورفومتریک ریه­ها در بلدرچین بالغ ژاپنی صورت پذیرفت. در این مطالعه، 16 بلدرچین بالغ ژاپنی با وزن متوسط 35/4 ± 150 گرم استفاده شد. ریه­های تحت بررسی سادۀ کالبد­شناسی قرار گرفت و فراسنجه­های وزن، طول، عرض و ضخامت ریه­ها اندازه­گیری شد. سپس ریه­ها به­صورت جداگانه، در محلول ثبوتی فرمالین 10 درصد گذاشته شد و متعاقب تهیۀ مقاطع بافتی، از لحاظ هیستومورفومتریک ارزیابی شدند. یافته­های این تحقیق نشان داد که هر دو ریۀ راست و چپ در بلدرچین از فضای بین­دنده­ای اول و دوم شروع شده، تا انتهای خلفی دندۀ ششم کشیده شده­اند. همچنین میانگین وزن، طول، عرض و تعداد بریدگی­های ریه به ترتیب 026/0 ± 887/0 گرم، 068/0 ± 325/2 سانتی­متر، 038/0 ± 315/1 سانتی­متر و 147/0 ± 00/5 عدد است. مشاهدات بافت­شناسی نیزنشان داد که برونش­های اولیۀ داخل ریوی، توسط اپی­تلیوم استوانه­ای مطبق کاذب مژه­دار، برونش­های ثانویه توسط اپی­تلیوم مکعبی ساده و پارابرونش­ها توسط اپی­تلیوم سنگفرشی تا مکعبی ساده مفروش می­گردند.https://rlps.urmia.ac.ir/article_20035_be416adc91d0fa63bd1471a0dacd0553.pdfدانشگاه ارومیهپژوهش نامه علوم طیور1120150220Effects of garlic and black seed powder on performance of laying quails exposed to glucocorticoidsاثرات پودر سیر و سیاه دانه بر عملکرد بلدرچین های تخم گذار در معرض گلوکوکورتیکوئیدها91720036FAبیگرد دهقانانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایراناردشیر شیخ احمدیاستادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایرانJournal Article20160120The purpose of the present study was to investigate the effects of garlic or black seed powder on performance of stressed laying Japanese quails. A total of 120 Japanese quails at 11 weeks of age were randomly assigned into 12 cages and then allocated to three groups of Control group, fed with 30 gr/kg garlic powder and fed with 20 gr/kg black seed powder. At week 15 of age, a half of the birds from each group were subcutaneously injected with glucocorticoids (Dexamethasone, 2 mg per kg of body weight daily for 7 days), and a half injected with the same volume of saline. Seven days after injection, two birds from each pen were selected and blood samples were taken from the wing vein for harvesting plasma. The results showed that dexamethasone led to a reduction in body weight and egg production. Plasma uric acid content of dexamethasone treated birds was higher as compared to saline injected birds. Uric acid is an index of increased protein catabolism due to glucocorticoids stress. However, the inclusion of garlic or black seed powder in the diet did not improve quails performance.هدف مطالعۀ حاضر، ارزیابی<span style="text-decoration: underline;"> تأثیرافزودن پودر سیر یا سیاه­دانه </span>بر عملکرد بلدرچین­های تخم­گذار ژاپنی تحت استرس(با تزریق گلوکوکورتیکوئید) بود. به این منظور تعداد 120 قطعه بلدرچین ژاپنی ماده در سن 11 هفتگی به­طور تصادفی در 12 قفس قرار داده شدند و به سه گروه شاهد، تغذیه شده با 30 گرم در هر کیلوگرم پودر سیر و تغذیه شده با 20 گرم در هرکیلوگرم پودر سیاه­دانه اختصاص پیدا کردند. جیره­های آزمایشی به مدت 4 هفته مورد استفاده قرار گرفتند. در سن 15 هفتگی، به نیمی از پرندگان هر گروه دگزامتازون(2 میلی­گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن به مدت 7 روز) و به نصف دیگر، سرم فیزیولوژیک(به مقدار هم­حجم دگزامتازون) به صورت زیر جلدی تزریق شد. پس از پایان 7 روز تزریق دگزامتازون، دو جوجه از هر قفس انتخاب شدند و نمونه­های خون جهت جداسازی پلاسما از ورید بال آنها گرفته شد. نتایج نشان داد که دگزامتازون، منجر به کاهش وزن بدن و تولید تخم گردید. میزان اسید اوریک پلاسمای پرندگان تحت دگزامتازون، بالاتر از مقدار مربوط به پرندگان تحت تزریق سرم فیزیولوژیک بود. اسید اوریک، شاخص افزایش مسیر کاتابولیسم پروتئین بدن، به علت استرس ناشی از دگزامتازون است. با این حال، گنجاندن پودر سیر یا سیاه­دانه در جیره­ی بلدرچین­ها نتوانست عوارض جانبی ناشی از دگزامتازون بر عملکرد و کاتابولیسم پروتئین­ها را تغییر دهد.https://rlps.urmia.ac.ir/article_20036_6b51293c64949a82e131e1bfda90d2d5.pdfدانشگاه ارومیهپژوهش نامه علوم طیور1120150220Effect of different levels of St.John’s Wort (Hypericum Perforatum) extract and neomycin antibiotic on performance, some carcass characteristics and breast and thigh meat quality of broiler chickensتاثیر سطوح مختلف عصاره علف چای (Hypericum perforatum) و آنتی بیوتیک نئومایسین بر عملکرد، برخی ویژگیهای لاشه و خصوصیات گوشت سینه و ران جوجه های گوشتی182720037FAسارا بهشتی مقدمفارغالتحصیل کارشناسیارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساریزربخت انصاریاستادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.حمید دلداراستادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.سید علی جعفرپوراستادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.Journal Article20160120This experiment was conducted to investigate the effect of different levels of St.John's Wort (Hypericum perforatum, HP) extract and neomycin antibiotic on performance, some carcass characteristics and breast and thigh meat quality of broiler chickens. The experiment was performed on 180 one day old male broiler chicks (Ross 308 strain) based a completely randomized design with 5 treatments consisting of 3 replicate and 12 chicks per each replicate. The treatments include a control treatment (basal diet), three different levels of HP extract (0.25, 0.50 and 0.75 gr HP/kg diet) and 0.2 gram per kilogram antibiotic (neomycin). Texture profile analyzer and comparison tests were conducted using Brookfield ct3 texture analyzer with TA25 cylinder probe. The antibiotic fed birds had higher feed intake as compared to plant extract fed birds during the whole experimental period (P<0.05). Dietary supplementation of HP significantly increased the breast and thigh protein (P<0.05). Consumption of 0.50 gr HP/kg caused the lowest abdominal fat as compared to the antibiotic and control (P<0.05). The highest springiness and lowest hardness and chewiness index of thigh meat was observed for 0.50 gr HP fed birds (P<0.05). The highest hardness of thigh and breast meat was observed for antibiotic fed birds (P <0.05). The results of this study showed that use of HP extract could promote the meat quality and hence can be considered as an alternative to antibiotic in broiler diets for meat quality improvement. <br /> این پژوهش با هدف ارزیابی اثرات مختلف گیاه علف ­چای(Hypericumperfotatum) و آنتی­بیوتیک نئومایسین بر عملکرد، ویژگی­های لاشه و کیفیت گوشت جوجه­های گوشتی انجام شد. در این پژوهش، از 180 قطعه جوجه­ی گوشتی نر سویۀ راس 308 استفاده شد. این پژوهش طی شش هفته و در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار، سه تکرار(پن) در هر تیمار و 12 قطعه جوجه در هر پن انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل: تیمار شاهد(بدون افزودنی)، سه سطح عصارۀ علف­چای(25/0، 50/0 و75/0­گرم­ در­کیلو­گرم جیره)، و آنتی­بیوتیک نئومایسین(2/0 ­گرم در­کیلو­گرم جیره) بودند. برای اندازه­گیری تردی گوشت از تست فشاری با پروپ دندانی(TA7) استفاده شد و تست تجزیه و تحلیل ترکیب بافت با پروپ استوانه­ای(TA25) انجام گرفت. جوجه­های تغذیه شده با آنتی­بیوتیک، بیشترین مصرف خوراک را در کل دوره، نسبت به جوجه­های تغذیه شده با علف­چای داشتند(05/0>P). افزودن عصارۀ علف­چای به­­طور معنی­داری میزان پروتئین سینه و ران را افزایش داد(05/0P<). به­علاوه جوجه­های دریافت­کنندۀ 5/0گرم علف­چای، کمترین درصد چربی حفرۀ شکمی را نسبت به جوجه­های تغذیه شده با جیره­های شاهد و حاوی آنتی­بیوتیک داشتند(05/0P<). بیشترین مقدار شاخص قابلیت ارتجاعی و کمترین مقدار سختی و قابلیت جویدن، در گوشت ران جوجه­های تغذیه شده با 5/0 گرم علف­چای مشاهده شد(05/0P<). بیشترین سختی سینه و ران، در تست فشاری مربوط به جوجه­های تغذیه شده با آنتی بیوتیک بود. یافته­های حاصل از این پژوهش نشان داد که افزودن سطوح مختلف علف ­چای به جیره می­تواند سبب بهبود کیفیت گوشت پرنده گردد و لذا می­تواند به­عنوان جایگزین آنتی­بیوتیک در جیرۀ طیور، برای بهبود کیفیت گوشت استفاده شود.https://rlps.urmia.ac.ir/article_20037_f4acf27c851292697d32f998e31e1d74.pdfدانشگاه ارومیهپژوهش نامه علوم طیور1120150220Evaluation of different levels of Thymus vulgaris powder and virginiamycin on performance, some carcass characteristics and blood parameters of broiler chicksبررسی سطوح مختلف پودر آویشن(Thymus vulgaris) و ویرجینامایسین بر عملکرد، برخی ویژگی های لاشه و فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی283720038FAسلیمه یزدانیفارغ التحصیل کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.زربخت انصاریاستادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.سارا بهشتی مقدمفارغ التحصیل کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.محمد علی بهروزلکدانشجوی دکترای تغذیۀ طیور دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.Journal Article20160120One hundred and nighty one day old mail broiler chicks (Ross 308) was used to investigate the effect of different levels of <em>Thymus vulgaris</em> powder and antibiotic virginiamycin on performance, some carcass characteristics and blood parameters of broiler chickens during 6 weeks. The experiment was performed based a completely randomized design with 5 treatments and 3 replicates for each and 13 chicks per replicate. Dietary treatments included the basal diet (without additives), three levels of <em>Thymus vulgaris</em> (0.5, 1 and 1.5%) and virginiamycin (0.15%). The results showed that the birds fed the 1 and 1.5% <em>Thymus vulgaris</em> had the lower feed intake as compared to antibiotic fed birds during the finisher and whole the period. Furthermore, the birds fed the different levels of <em>Tymus vulgaris</em>, had the higher body weight gain during the growth period and the lower feed conversion ratio during the grower and finisher periods as compared to antibiotic and control diet fed birds. The highest breast and carcass weight was observed 1 and 1.5% <em>Thymus vulgaris </em>powder fed birds. The consumption of different levels of Thymus<em> vulgaris</em> decreased the abdominal fat as compared to antibiotic birds. Moreover, the lowest plasma cholesterol and LDL were indicated for <em>Thymus vulgaris</em> powder fed chickens. Totally, consumption of Thymus<em> vulgaris</em> improves the performance, some carcass characteristics and blood indices of broiler chickens and can be a good replacement for antibiotic growth promoters.در این پژوهش، از 195 قطعه جوجه خروس یک روزۀ سویۀ راس با هدف بررسی تأثیر سطوح مختلف پودر آویشن(Thymus vulgaris) و آنتی­بیوتیک ویرجینامایسین بر عملکرد، برخی ویژگی­های لاشه و فراسنجه­های خونی جوجه­های گوشتی به مدت 6 هفته استفاده شد. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار و 13 قطعه جوجه در هر تکرار انجام گرفت. تیمار­های آزمایشی شامل: تیمار شاهد(بدون افزودنی)، سه سطح پودر آویشن(5/0، 1 و 5/1 درصد) و یک سطح آنتی­بیوتیک ویرجینامایسین(15/0 درصد) بودند. نتایج نشان داد که جوجه­های تغذیه شده با سطوح 1 و 5/1 درصد پودر آویشن در دورۀ پایانی و کل دوره، مصرف خوراک کمتری در مقایسه با جوجه­های دریافت­کنندۀ آنتی­بیوتیک داشتند. همچنین جوجه­های تغذیه شده با سطوح مختلف پودر آویشن، افزایش وزن بیشتری در دورۀ رشد و ضریب تبدیل خوراک کمتری در دورۀ رشد و پایانی نسبت به جوجه­های تغذیه شده با آنتی­بیوتیک و تیمار شاهد داشتند. بیشترین درصد وزن لاشه و سینه در جوجه­های دریافت­کنندۀ 1 و 5/1 درصد پودر آویشن مشاهده شد. استفاده از سطوح مختلف پودر آویشن در جیرۀ جوجه­های گوشتی موجب کاهش معنی­دار چربی حفرۀ شکمی نسبت به جوجه­های تیمار آنتی­بیوتیک گردید. همچنین کمترین کلسترول و LDL پلاسما نیز مربوط به جوجه­های دریافت­کنندۀ پودر آویشن بود. به­طور کلی، استفاده از پودر آویشن موجب بهبود عملکرد، برخی از صفات لاشه و فراسنجه­های خونی می­شود و لذا می­تواند جایگزین خوبی برای آنتی­بیوتیک­های محرک رشد باشد.https://rlps.urmia.ac.ir/article_20038_6cb07745be9f1f2bd2a7878f78ce5993.pdfدانشگاه ارومیهپژوهش نامه علوم طیور1120150220Effects of thyme extract on the nutrients composition and meat color of broiler chickens received sodium nitrate in drinking waterتاثیر عصاره آویشن بر میزان مواد مغذی و رنگ گوشت جوجه های گوشتی دریافت کننده نیترات سدیم در آب آشامیدنی384720039FAتوحید بومیدانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.محسن دانشیاردانشیار گروه علوم دامی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.Journal Article20160120In current experiment, two hundred and twenty day-old male broiler chicks (Ross 308) were used in five groups based a completely randomized design to investigate the effects of different levels of 0, 0.2, 0.4 and 0.6% thyme extract in drinking water with sodium nitrate (27.4 mg/liter) on the nutrients and the color indices of thigh meat in broiler chickens. The results showed that the consumption of nitrate or thyme extract had no effect on ash, crude protein, crude fat and pH of meat except moisture (P>0.05). Nitrate consumption decreased the meat moisture whereas supplementation of thyme extract increased it (P<0.05). Moreover, in orthogonal comparisons, thyme extract increased the thigh meat moisture (P<0.05).Furthermore, the color indices of lightness (b), redness (a) and yellowness (L) were not affected by dietary treatments (P>0.05). The amount of the nitrite in the thigh meat of chickens in different treatments was similar (P>0.05). It was concluded that nitrate or thyme extract consumption has no effect on nutrients composition and meat color indices of broiler chickens except moisture. However the antioxidant effect of thyme extract has prevented the dehydration of cells in thigh meat through removing the free radicals and hence has increased the meat moisture.در این­ آزمایش،­ از 220 قطعه ­جوجۀ نر یک روزه سویۀ راس(308) در 5 گروه به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف صفر، 2/0، 4/0 و 6/0 درصد عصارۀ آویشن در آب آشامیدنی حاوی نیترات سدیم(4/27 میلی­گرم در لیتر) بر کیفیت، میزان مواد مغذی و رنگ گوشت جوجه­های گوشتی و در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام گرفت .نتایج نشان داد که مصرف عصارۀ آویشن یا نیترات، تأثیری بر میزان مواد مغذی گوشت ران(خاکستر، پروتئین خام، چربی خام و اسیدیته) جوجه­های گوشتی بجز رطوب ندارد. مصرف نیترات، میزان رطوبت گوشت را به­طور معنی­داری کاهش داد، در حالی که مکمل­سازی عصارۀ آویشن، سطح آن را افزایش داد. در مقایسه­های مستقل هم مصرف عصارۀ آویشن به­طور معنی­داری منجر به افزایش رطوبت گوشت گردید. همچنین شاخص­های رنگ گوشت روشنی(L)، کاهش قرمزی (a)و زردی(b) تحت هیچکدام از تیمارهای آزمایشی واقع نشد. به علاوه میزان نیتریت گوشت جوجه­های تیمارهای مختلف آزمایشی مشابه بود. به­طور کلی، اگرچه مصرف نیترات یا عصارۀ آویشن تأثیری بر میزان مواد مغذی(بجز رطوبت) و رنگ گوشت ران جوجه­های گوشتی ندارد، اما اثرات آنتی­اکسیدانی عصارۀ آویشن با حذف رادیکال­های آزاد، از دهیدراته شدن سلول­های گوشت ران جلوگیری کرده، در نتیجه رطوبت گوشت را افزایش داده است.https://rlps.urmia.ac.ir/article_20039_8d571325d1a59185755fce635d491340.pdfدانشگاه ارومیهپژوهش نامه علوم طیور1120150220The effects of treatment of canola meal with copper and supplementation of L-Arginine on body weight gain and susceptibility to ascites in broiler chickens which fed by canola meal based dietاثرات عمل آوری کنجاله کانولا با مس و مکمل سازی ال آرژنین بر وزن بدن و حساسیت به آْسیت در جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره های بر پایاه کنجاله کانولا586720041FAصبا عظیمی یوالاری1دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.پرویز فرهومنداستاد گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.سینا پیوستگاندانشجوی دکتری گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.Journal Article20160120This study was conducted to investigate the effect of different levels of supplemental copper (0, 125 and 250 mg/kg;Cu) and L-arginine (0, 0.1 and 0.2 %; Arg) on body weight and susceptibility to ascites in broiler chicks which fed by canola meal based diets. A total of 405 male broilers (21d old Ross 308) were used in a (3×3) factorial experiment completely randomized design with 5 replications (9 birds per pen) during a three-weeks period (22-42 d). Body weight was significantly improved when 250 mg/kg Cu was added to diets. Addition of 0.2 % Arg to diets reduced the relative weight of heart and right ventricular weight to total ventricular weight ratio (RV/TV), while feeding birds by supplemental Cu significantly increased RV/TV ratio. Likewise, a significant increase in packed cell volume percentage was observed by feeding 250 mg/kg supplemental Cu. Blood hemoglobin, packed cell volume and total erythrocyte count showed significant decrease when Arg was supplements into diets. Totally, the results of this study showed that fortification of the canola based diet with Arg and Cu beneficially improved pulmonary hemodynamics and alleviate the adverse effects of glucosinolates on performance consequently.این تحقیق جهت ارزیابی اثر مکمل­سازی سطوح مختلف مس( صفر، 125 و250 میلی­گرم در کیلوگرم) و ال-­آرژنین(صفر، 1/0 و2/0درصد ) بر وزن بدن و حساسیت به آسیت در جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیره­های بر پایۀ کنجالۀ کانولا انجام گرفت. تعداد 405 قطعه جوجۀ ­گوشتی نر سویۀ راس 308 در سن 21 روزگی در یک آزمون فاکتوریل(3×3) و در قالب طرح کاملاً تصادفی با 9 تیمار، 5 تکرار و 9 قطعه در هر تکرار به مدت 21 روز(21 تا 42 روزگی) مورد استفاده قرار گرفت. استفاده از سطح 250 میلی­گرم در کیلوگرم مس به طور معنی­داری باعث بهبود وزن بدن گردید. افزودن سطح 2/0 درصد مکمل آرژنین به جیره باعث کاهش وزن نسبی قلب و نسبت وزن بطن راست به کل­ بطن­ها گردید، در حالی که استفاده از مکمل مس نسبت وزن بطن راست به کل بطن­ها را افزایش داد. همچنین افزایش معنی­داری در درصد هماتوکریت جوجه­های تغذیه شده با سطح 250 میلی­گرم در کیلوگرم مس مشاهده شد. مکمل­سازی آرژنین به جیره باعث کاهش غلظت هموگلوبین، تعداد گلبول­های قرمز و درصد هماتوکریت خون جوجه­ها گردید. به طور کلی، نتایج این آزمایش نشان داد که مکمل­سازی جیرۀ بر پایۀ کنجالۀ کانولا با آرژنین و مکمل مس می­تواند به ترتیب باعث بهبود همودینامیک­های ریوی و تعدیل اثرات نامطلوب گلوگوزینولات­ها بر عملکرد گردد.https://rlps.urmia.ac.ir/article_20041_e72961a90b87ef445f65f1f2c8011c9e.pdfدانشگاه ارومیهپژوهش نامه علوم طیور1120150220Comparison of performance of commercial laying hens and Japanese laying quails in response to containing different levels of protein and black cumin seed (Nigella sativa L.)بررسی عملکرد مرغ های تخمگذار تجاری و بلدرچینهای تخمگذارِ ژاپنی در پاسخ به جیره های حاوی سطوح مختلف پروتئین و سیاه دانه(.Nigella sativa L)698020042FAسید هادی گلدانیدانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشکدۀ علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایرانبهروز دستاردانشیار دانشکدۀ علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایرانمحمود شمس مشرقدانشیار دانشکدۀ علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایرانسید رضا هاشمیاستادیار دانشکدۀ علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایرانامید عشایری زادهاستادیار دانشکدۀ علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایرانJournal Article20160120This research was conducted in two separate experiments to evaluate the effects of different levels of protein and black cumin seed (<em>Nigella sativa</em> L.) on performance, egg quality and blood parameters in commercial laying hens and Japanese laying quails. In the first experiment, a total of 120 LSL commercial laying hens 44 weeks old were divided into 6 groups with 4 replicates of 5 hens each (20 laying hens per group). In the second experiment, a total of 216 Japanese laying quails (10 weeks old) were divided into 6 groups with 4 replicates of 9 quails each (20 laying quails per group). The birds were raised for 10 weeks in a randomized complete block design with 2×3 factorial arrangements with two protein levels (recommended level and 0.85 recommended level) and three levels of black seed (0, 1.5 and 3%). The results of both experiments showed that feed conversation ratio were significantly increased by the low protein diet in laying hens and Japanese laying quails (P<0.05). Egg production and egg mass weight of hens were significantly higher in the hens which fed the optimum protein diet than those fed low protein diet. In Japanese laying quails, there was no significant differences for egg production and egg mass weight between the birds fed the balanced or low protein (P>0.05). In laying hens, consumption of optimum dietary protein and black seed caused the improved egg weight (P<0.05).این پژوهش در دو آزمایش جداگانه به منظور بررسی اثر سطوح مختلف پروتئین و سیاه دانه بر عملکرد مرغ­­های تخمگذار تجاری و بلدرچین­های تخمگذار ژاپنی انجام شد. در آزمایش اول، تعداد 120 قطعه مرغ تخمگذار تجاری سویه­یLSL ، در سن 44 هفتگی به 6 گروه همسان از نظر وزن تقسیم شدند. هر گروه دارای 4 تکرار و 5 قطعه مرغ در هر تکرار بود. در آزمایش دوم، تعداد 216 قطعه بلدرچین تخمگذار ژاپنی در سن 10 هفتگی به 6 گروه دارای 4 تکرار و 9 قطعه بلدرچین در هر تکرار استفاده شد. پرندگان آزمایشی به مدت 10 هفته در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با آرایش فاکتوریل 3×2 شامل 2 سطح پروتئین جیره(توصیه شده و 85 درصد توصیه شده) و 3 سطح سیاه­دانه(صفر، 5/1 و 3 درصد سیاه دانه) پرورش داده شدند. نتایج هر دو آزمایش نشان دادکه کاهش سطح پروتئین جیره سبب افزایش معنی­دار ضریب تبدیل خوراک در مرغ­های تخمگذار و بلدرچین­های ژاپنی شد(05/0>P). درصد تخمگذاری و وزن تودۀ تخم در مرغ­های تخمگذار تغذیه شده با سطح پروتئین متعادل بیشتر از مرغ­های تغذیه شده با سطح کم پروتئین بود(05/0>P). در بلدرچین­های ژاپنی، درصد تخمگذاری و وزن تودۀ تخم پرندگان تغذیه شده با سطح پروتئین متعادل اختلاف معنی­داری با پرندگان تغذیه شده با جیرۀ کم پروتئین نداشت(05/0<P). در مرغ­های تخمگذار، استفاده از جیرۀ حاوی پروتئین متعادل و سیاه دانه سبب بهبود معنی­دار وزن تخم شد(05/0>P). https://rlps.urmia.ac.ir/article_20042_8e8dff67087f8a4eb13dfdbaa33d9b89.pdf