دانشگاه ارومیهپژوهش نامه علوم طیور2120150823Effect of different levels of cinnamon powder and Flavophospholipol antibiotic on performance and carcass characteristics of broiler chickensاثر سطوح مختلف پودر دارچین و آنتی بیوتیک فلاووفسفولیپول بر عملکرد، وزن اندام های داخلی و ویژگی های لاشۀ جوجههای گوشتی1820043FAJournal Article20160120This study was carried out to investigate the effects of different levels of cinnamon powder (CNP) and with antibiotic (flavophospholipol) on performance and carcass characteristics in broiler chicks for 42 days using a completely randomized design. A total of 200 one-day-old male broiler chicks (Ross 308) were randomly assigned to 5 treatments, 4 replicates and 10 chicks per replicate. The experimental treatments were the basal diet (BD), BD + 0.3% CNP, BD + 0.4% CNP, BD + 0.5% CNP and BD + flavophospholipol. Feed intake, body weight gain, feed conversion ratio and carcass characteristics were measured. In grower period, there were significant differences among treatments for feed intake and broilers fed with two levels of 0.3 and 0.4% CNP had higher feed intake as compared to the antibiotic and control fed birds (P<0.05). No significant differences were observed among the treatments for body weight gain and feed conversion ratio (P>0.05). The abdominal fat pad weight of broilers fed the highest CNP level was lower than that of the birds fed the antibiotic and control diets (p< 0.05). This study showed that inclusion of CNP in broiler diets had not remarkable effects on performance, but adding 0.5% CNP significantly decreased the abdominal fat pad and hence can be a good factor for meat quality improvement in broiler chicks. این آزمایش به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف پودر دارچین و آنتی­بیوتیک فلاووفسفولیپول بر صفات عملکرد و خصوصیات لاشۀ جوجه­های گوشتی با 200 قطعه جوجۀ یک­روزه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار(پن) و 10 قطعه پرنده در هر تکرار به مدت 42 روز انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل جیرۀ پایه و سطوح مختلف پودر دارچین(3/0،4/0 و5/0 درصد) همراه با آنتی­بیوتیک فلاووفسفولیپول بود. خوراک مصرفی، افزایش وزن بدن، ضریب تبدیل خوراک و ویژگی­های لاشه اندازه­گیری شدند. تفاوت معنی­داری برای مصرف خوراک در دورۀ رشد بین تیمار­های آزمایشی مشاهده گردید(05/0>P) و جوجه­های تغذیه شده با دو سطح 4/0 و 5/0 درصد پودر دارچین، مصرف خوراک بیشتری در مقایسه با تیمارهای شاهد و آنتی­بیوتیک داشتند. تفاوت معنی­داری بین تیمارهای آزمایشی برای افزایش وزن خوراک و ضریب تبدیل خوراک در دوره­های مختلف مشاهده نشد(05/0<P). وزن چربی حفرۀ شکمی جوجه­های تغذیه شده با بالاترین سطح دارچین در سن 42 روزگی، پایین­تر از مقدار مربوط در جوجه­های تیمار شاهد و آنتی­بیوتیک بود(05/0>P). نتایج این آزمایش نشان داد که اگرچه مکمل­سازی دارچین به جیره تأثیری بر عملکرد جوجه­های گوشتی ندارد، ولی افزودن 5/0 درصد پودر دارچین به جیره باعث کاهش معنی­دار چربی حفرۀ شکمی جوجه­های گوشتی می­گردد و لذا می­تواند یکی از عوامل مؤثر در بهبود کیفیت گوشت پرنده باشد.دانشگاه ارومیهپژوهش نامه علوم طیور2120150823Effect of different levels of Aloe Vera gel and neomycin on performance, some carcass characteristics, and physical and chemical meat quality of broiler chicksتأثیر سطوح مختلف ژل آلوئه ورا و نئومایسین بر عملکرد، برخی ویژگی های لاشه و کیفیت فیزیکی و شیمیایی گوشت جوجه های گوشتی92020044FAJournal Article20160120This experiment was conducted to investigate the effect of different levels of <em>Aloe vera</em> gel and an antibiotic (neomycin) on performance, some carcass characteristics, and physical and chemical quality of meat in broiler chicks. One hundred and eighty one-day-old male broiler chicks (Ross 308) were used in this experiment. The experiment was performed during 6 weeks based a completely randomized design with 5 treatments, 3 replicates for each treatment and 12 chicks per replicate. Treatments were the different dietary levels of <em>Aloe vera gel</em> (0.0, 1.5, 2 and 2.5 percent) and neomycin (0.2 g/kg).The results of the experiment showed that the chickens fed the 2% Aloe vera gel had the lower feed consumption as compared to the chickens of other treatments during the whole experimental period (P<0.05). The breast dry matter content was higher in the chickens fed 2% Aloe vera gel than the chickens of control treatment (P<0.05). moreover, the breast meat protein of chickens fed the different levels of Aloe vera gel (1.5, 2 and 2.5 %) and neomycin (0.2 g/kg diet) was higher than that of birds in control treatments (P<0.05). The addition of 2.5% Aloe vera gel significantly increased the dry matter and fat contents of thigh meat as compared to neomycin and control diet (P<0.05). The thigh meat protein of chickens fed the 1.5 and 2% gel was significantly greater than that of control and neomycin fed birds (P<0.05). Furthermore, thigh meat hardness, gumminess and chewiness of chickens fed the 1.5, 2 and 2.5 Aloe vera gel were higher than those of control diet and neomycin fed birds (P<0.05). The compression test on breast meat showed that feeding 2.5% Aloe vera gel increased the meat hardness as compared to control treatment (P<0.05). It was concluded that dietary addition of Aloe vera gel does not affect the physical characteristics of thigh and breast meats, but improves the performance and chemical (dry matter, fat and protein) characteristics of breast and thigh. این پژوهش به منظور ارزیابی تاثیر سطوح مختلف ژل آلوئه­ورا و آنتی­بیوتیک نئومایسین بر عملکرد، برخی ویژگی­­­های لاشه و کیفیت فیزیکی و شیمیایی گوشت جوجه­های گوشتی انجام شد. در این پژوهش، از 180 قطعه جوجه خروس یکروزه گوشتی سویه راس 308 استفاده شد. پژوهش طی 6 هفته و در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار برای هر یک و 12 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمار­های آزمایشی شامل سطوح مختلف ژل آلوئه­ورا(صفر، 5/1، 2 و 5/2درصد) و آنتی­بیوتیک نئومایسین(2/0 گرم­در­کیلوگرم) بودند. نتایج تحقیق نشان داد که جوجه­های دریافت کننده­ی 2 درصد ژل آلوئه­ورا مصرف خوراک کمتری در مقایسه با جوجه­های سایر تیمار­ها در کل دوره پرورش داشتند(05/0>P). میزان ماده خشک گوشت سینه در جوجه­های تغذیه شده با 2 درصد ژل بالاتر از مقدار مربوط به جوجه­های تیمار شاهد بود. همچنین میزان پروتئین گوشت سینه در جوجه­های دریافت کننده سطوح مختلف ژل(5/1، 2 و 5/2 درصد) و نئومایسن بالاتر از مقدار مربوط به جوجه­های تیمار شاهد بود(05/0>P). افزودن 5/2 درصد ژل آلوئه­ورا به طور معنی­داری ماده خشک و چربی ران را در مقایسه با تیمار شاهد و نئومایسین افزایش داد(05/0>P). میزان پروتئین گوشت ران جوجه­های تغذیه شده با 5/1 و 5/2 درصد ژل به­طور معنی­داری بالاتر از مقدار مربوط به تیمار شاهد و نئومایسین بود. همچنین سختی، صمغیت و قابلیت جویدن گوشت ران جوجه­های دریافت کننده 5/1، 2 و 5/2 درصد ژل آلوئه­ورا، بالا­تر از مقدار مربوط به جوجه­های تیمار شاهد و آنتی­بیوتیک بود(05/0>P). سنجش تست فشاری بر سینه نشان داد که تغذیه با 5/2 درصد ژل آلوئه­ورا سختی سینه را در مقایسه با تیمار شاهد افزایش داد(05/0>P).به طور کلی، افزودن ژل آلوئه­ورا به جیره جوجه­های گوشتی تأثیری بر ویژگی­های فیزیکی گوشت سینه و ران ندارد ولی موجب بهبود عملکرد و کیفیت شیمیایی (ماده خشک، چربی و پروتئین) گوشت سینه و ران می­گردد.دانشگاه ارومیهپژوهش نامه علوم طیور2120150823The effects of dietary zinc oxide nanoparticles on some reproductive parameters of male quailاثرات مکمل نانو ذرات اکسید روی در جیره بر برخی فراسنجه های تولید مثلی بلدرچین نر213120045FAJournal Article20160120In present study, the effect of zinc oxide nanoparticles (ZnO NP) on reproductive performance of male Japanese quail was studied. In this study, one hundred Japanese quails were used based a completely randomized design in 5 treatments and each treatment was repeated 5 times. Each repeated included three females and one male quails. The experiment was performed during 20 weeks. Experimental treatments included negative control (0 and 0 mg/kg), positive control (30 and 60 mg/kg commercial zinc oxide) and different dietary levels (10 and 20 mg/kg), (30 and 60 mg/kg) and (90 and 180 mg/kg) of ZnO NP respectively during growth ((from day one to day 42 of age) and production (from day 42 of age to week 20 of age) periods. The results showed that lack of dietary Zn causes the decreased body weight, testis weight, daily sperm production and serum testosterone concentration (P<0.05). The consumption of 180 mg/kg of nanoparticles increases the daily sperm production, serum testosterone concentration and body weight of the birds (P<0.05). There were no significant differences between the positive control and the quails fed 20 ml/kg of ZnO NP for reproductive performance and testosterone concentration .Increasing the ZnO NP level to 180 mg/kg leads to significant increase of reproductive performance in male Japanese quail. In conclusion, the consumption of the 20 mg/kg of ZnO NP causes the improved reproductive performance of male quails and hence can be a good replacement for 60 mg/kg of commercial zinc oxide in the diet.در مطالعۀ حاضر، اثر نانوذرات اکسید روی بر عملکرد تولیدمثلی بلدرچین نر ژاپنی بررسی گردید. در این تحقیق، از 100 قطعه بلدرچین ژاپنی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی در پنج تیمار استفاده و برای هر تیمار پنج تکرار در نظر گرفته شد. هر تکرار شامل سه قطعه بلدرچین ماده و یک قطعه بلدرچین نر بود. این آزمایش در20 هفته اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل کنترل منفی(0و0)، کنترل مثبت(30 و 60 میلی­گرم اکسید روی تجاری در کیلوگرم) و سطوح مختلف نانوذرات اکسید روی(10و20 میلی­گرم در کیلوگرم)، (30 و 60 میلی­گرم در کیلوگرم) و (90 و180 میلی­گرم در کیلوگرم) به ترتیب برای دورۀ رشد(0 تا 42 روزگی) و تولید(42 روزگی تا 20 هفتگی) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که عدم وجود مکمل روی، سبب کاهش معنی­دار وزن بدن، وزن بیضه، تولید اسپرم روزانه و غلظت تستوسترون سرم بلدرچین نر گردید(05/0 P<). مصرف180 میلی­گرم نانوذرات اکسید روی در کیلوگرم موجب افزایش اسپرم تولیدی روزانه، غلظت سرمی تستوسترون و وزن بدن پرنده گردید(05/0 P<). تفاوت معنی­داری برای عملکرد تولیدمثلی و غلظت تستوسترون بلدرچین­های گروه کنترل مثبت و بلدرچین­های دریافت­کنندۀ20 میلی­گرم در کیلوگرم نانوذرات اکسید روی مشاهده نشد. افزایش مقدار نانوذرات اکسید روی تا 180 میلی­گرم در کیلوگرم منجر به افزایش عملکرد تولید مثلی در بلدرچین ژاپنی نر گردید. به­طورکلی، مصرف20 میلی­گرم در کیلوگرم نانوذرات اکسید روی باعث بهبود عملکرد تولیدمثلی بلدرچین­های نر می­گردد و لذا می­تواند جایگزین مناسبی برای سطح60 میلی­گرم در کیلوگرم اکسید روی تجاری در جیره باشد. دانشگاه ارومیهپژوهش نامه علوم طیور2120150823Effect of early feeding with corn soybean diets versus semi solid diets on performance, gastrointestinal development and carcass characteristics in broiler chickensاثر تغذیۀ اولیه با جیره بر پایۀ ذرت سویا در مقابل جیره های نیمه جامد بر توسعۀ دستگاه گوارش، عملکرد و اجزای لاشه در جوجه های گوشتی324320046FAJournal Article20160120An experiment was carried out to evaluate the effect of early feeding with corn-soybean meal starter diet and semi-solid hydrated supplements on yolk suck utilization, performance and carcass characteristics in broiler chicken. The treatments were the corn-SBM diet immediately after hatch (control), and feeding Omaj or a semi Oasis product for 16 or 32 h after hatch. The results showed that chicks fed the semi Oasis for 16 h had greater (P<0.05) feed intake than those fed the semi Oasis or Omaj for 32 h. Early feeding of Omaj and semi Oasis for 32 h resulted in lower body weight than control treatment at all ages. At 42 days of age, the highest body weight was belonged to birds fed with semi Oasis diet for 16 h, however, had no significant differences with that of the control birds. Feed conversion ratios were similar in all experimental groups. Carcass indices were not affected by dietary treatments, except for breast weight that was greater (P<0.05) in chicks fed with semi Oasis diet for 16 h than control chicks and those fed with Omaj or semi Oasis for 32 h. Early feeding of Omaj for 16 h resulted to longer (P<0.05) small intestine than the birds fed Omaj or semi Oasis for 32h.In conclusion, feeding semi solid hydrated supplements such as Omaj and semi Oasis for 16 h after hatch could be useful for day old broiler chickens transformation. مطالعۀ حاضر به منظور مقایسۀ اثرات تغذیه زودهنگام جیره­های ذرت- سویا با فرآورده­های نیمه جامدی چون اوماج و ترکیب شبه اوآسیس بر عملکرد جوجه­های گوشتی انجام شد. گروه­های آزمایشی شامل تغذیة جیرة ذرت-کنجالة سویا از زمان تفریخ جوجه­ها(همراه با آب آشامیدنی)، تغذیۀ اوماج به مدت 16 یا 32 ساعت و تغذیۀ ترکیب شبه اوآسیس به مدت 16 یا 32 ساعت بودند. نتایچ نشان داد که بیشترین میزان مصرف خوراک مربوط به جوجه­های تغذیه شده با تیمار ترکیب شبه اوآسیس به مدت 16 ساعت بود که اختلاف آن با تیمارهای 32 ساعت اوماج و ترکیب شبه اوآسیس معنی­دار بود(05/0P<) در تمامی سنین تغذیۀ اوماج و ترکیب شبه اوآسیس به مدت 32 ساعت پس از تفریخ موجب کاهش معنی­دار(05/0P<) وزن بدن نسبت به گروه شاهد شد. در سن 42 روزگی، بالاترین وزن بدن مربوط به پرندگان تغذیه شده با ترکیب شبه اوآسیس به مدت 16 ساعت بود، لیکن اختلاف آن با گروه شاهد معنی­دار نبود(05/0P>). ضریب تبدیل خوراک توسط تیمارهای مختلف تحت تأثیر قرار نگرفت. اجزای لاشه توسط تیمارهای محتلف تحت تأثیر قرار نگرفت، بجز وزن سینه که در جوجه­های تغذیه شده با ترکیب شبه اوآسیس به مدت 16 ساعت. نسبه به جوجه­های گروه شاهد و جوجه­های تغذیه شده با اوماج یا ترکیب شبه اوآسیس به مدت 32 ساعت، بالاتر بود(05/0P<). در 32 ساعت پس از تفریخ، پرندگان تغذیه شده با اوماج به مدت 16 ساعت، طول روده بیشتری نسبت به پرندگان تغذیه شده با اوماج یا ترکیب شبه اوآسیس به مدت 32 ساعت داشتند(05/0P<). بر اساس نتایج مطالعۀ حاضر می­توان از فرآورده­های نیمه جامدی چون اوماج و ترکیبات شبه اوآسیس به مدت 16 ساعت بعد از تفریخ در ماشین­های حمل جوجه استفاده نمود. دانشگاه ارومیهپژوهش نامه علوم طیور2120150823The effect of turmeric rizhome powder on egg quality and quantity characteristics of West Azerbaijan province native hensتأثیر پودر ریزوم زردچوبه بر خصوصیات کمی و کیفی تخم مرغ های بومی استان آذربایجان غربی445220047FAJournal Article20160120Two hundred and forty native hens of West Azerbaijan (23 weeks old) were used in this research. These birds were divided between 4 groups and the hens of each group were randomly put in 6 replicate pens. All the birds were fed the same diets but received different levels of 0, 0.25, 0.50 and 1 percent turmeric rhizome powder. The birds were adapted to the experimental diets at the beginning the experiment for two weeks and then their egg quantity and quality indices were recorded for three weeks. The egg weight of 0.5 % fed birds was significantly higher than that of 0.25 and 1 % fed birds at week 26 of age (P<0.05). All the turmeric fed birds had the significantly higher shell thickness and stiffness as compared to control birds at the last week of the experiment (P<0.05). Moreover, the yolk color of eggs from 0.5 and 1 % fed birds was darker than those of birds in other treatments at week 26 of age (P<0.05). At weeks 27 and 28 of age, the yolk color of the eggs from the turmeric fed birds were higher than those of control ones(P<0.05). Furthermore, the albumin height of eggs of 1% fed birds was significantly greater than those of0.25 % turmeric or control fed birds (P<0.05). Totally, the use of turmeric darkens the yolk, improves the shell thickness and stiffness, and increases the albumen height.تعداد 240 قطعه مرغ بومی آذربایجان غربی در اوایل تخمگذاری(در سن 23 هفتگی) در این تحقیق استفاده شد. این مرغ­ها به چهار گروه آزمایشی تقسیم شدند و هر گروه در 6 قفس قرار گرفتند. مرغ­های هر چهار تیمار، جیره­های مشابه اما سطوح مختلف، مقدار صفر، 25/0، 5/0 و 1 درصد پودر زردچوبه را دریافت کردند. ابتدا مرغ­های هر گروه به مدت دو هفته به جیره­های مورد آزمایش عادت داده شدند و پس از آن، فراسنجه­های کمی و کیفی تخم­مرغ به مدت 3 هفته بررسی شد. در هفتۀ 26، وزن تخم­های تولیدی از مرغ­های تغذیه شده با 5/0 درصد زردچوبه، به­طور معنی­داری بیشتر از مرغ­های مربوط به مرغ­های تغذیه شده با 25/0 و 1 درصد زردچوبه بود. در آخرین هفتۀ آزمایشی، تخم­مرغ­های حاصل از مرغ­های تغذیه شده با همۀ سطوح زردچوبه، ضخامت و استحکام پوستۀ بالاتری در مقایسه با تخم­های مرغ­های شاهد داشتند(05/0P<). رنگ زردۀ تخم­های حاصل از مرغ­های تغذیه شده با سطوح 5/0 و 1 درصد زردچوبه در سن 26 هفتگی، به­طور معنی­داری بالاتر از مقدار مربوط به 2 تیمار دیگر بود(05/0P<). در دو هفتۀ آخر، رنگ زردۀ تخم­های مرغ­های تغذیه شده با هر سه سطح زردچوبه، بالاتر از مقدار مربوط به تیمار شاهد بود(05/0P<). ارتفاع آلبومین تخم­های حاصل از مرغ­های تغذیه شده با 1 درصد زردچوبه در دومین هفتۀ آزمایش، به­طور معنی­داری بالاتر از مقدار مربوط به مرغ­های تیمار شاهد و تغذیه شده با 25/0 درصد زردچوبه بود(05/0P<). به­طور کلی، استفاده از پودر ریزوم زردچوبه باعث پر رنگ شدن زرده، بهبود ضخامت، استحکام پوسته و همچنین افزایش ارتفاع آلبومین می­گردد. دانشگاه ارومیهپژوهش نامه علوم طیور2120150823Estimation of apparent protein digestibility of Sardari and Azar 2 wheat cultivars with and without enzyme in caged broiler chickensبرآورد گوارش پذیری ظاهری پروتئین گندم های سرداری و آذر 2 با آنزیم و بدون آنزیم در جوجه های گوشتی پرورش یافته در قفس536220048FAJournal Article20160120The present study was conducted to estimate the apparent protein digestibility of two varieties, including Sardari and Azar 2 in the presence or absence of enzyme supplementation (Grindazym GP 15000) in broiler chickens. One hundred and eighty fourteen-day-old broiler chickens (Cobb 500 of mixed sex) were purchased and distributed randomly into 6 three-storey cage. Diets were a basal diet (corn-soybean meal-based diet) and experimental diets contacting 40% of basal diet and 60% of the ground wheat cultivar which fed with and without the addition of enzymes. Each diet was fed to 3 replicates each having 10 birds in a factorial experimet based a completely randomized design during the grower (14 to 20 days) and finisher (30 to 36 days) periods. Wheat cultivars used in the present study were prepared from the Kurdistan province. The apparent protein digestibility of Sardari and Azar 2 cultivars during grower and finisher periods were 75.63%, 76.19% and 64.47%, 69.66%, respectively. Sardari cultivar had higher apparent protein digestibility than Azar 2 cultivar (P<0.05). Enzyme supplementation did not increase the apparent protein digestibility in both wheat cultivars (P>0.05). During the grower period, supplementation the basal and experimental diets with enzyme decreased the feed conversion ratio significantly (P<0.05). It can be concluded that addition of enzymes to the diets containing wheat, improve the feed conversion ratio during the grower period in both Sardari and Azar 2 cultivars, however it did not have significant effects on the apparent protein digestibility and performance of broiler chickens.این آزمایش به منظور ارزیابی گوارش­پذیری ظاهری پروتئین دو واریته گندم شامل سرداری و آذر 2 در شرایط حضور و عدم حضور مکمل آنزیمی(مولتی آنزیم گریندازیم) در جوجه­های گوشتی انجام شد. جهت انجام این آزمایش 180 قطعه جوجه گوشتی در سن 14 روزگی (مخلوط دو جنس سویه کاب 500) از جوجه­کشی تجاری خریداری و به­طور تصادفی در6 قفس سه طبقه توزیع گردیدند. جیره­ها شامل یک جیره پایه که جیره­ای بر پایۀ ذرت-کنجاله سویا و یک جیرۀ آزمایشی شامل60% جیرۀ پایه و 40% ارقام گندم آسیاب شده بودند که با و بدون افزودن آنزیم به طور تصادفی هرکدام به 3 تکرار (دارای 10 پرنده)، اختصاص داده شدند. آزمایش فاکتوریل بر پایه­ی طرح کاملاً تصادفی در دورۀ رشد(14 تا 20 روزگی) و دورۀ پایانی(30 تا 36 روزگی) اجرا شد. ارقام گندم­های مورد استفاده در این تحقیق از استان کردستان(شهرستان دهگلان) تهیه گردیدند. نتایج نشان داد که افزودن آنزیم به جیرۀ پایه در دورۀ رشد موجب بهبود معنی­دارضریب تبدیل خوراک گردید(05/0P<). مقدار گوارش­پذیری ظاهری پروتئین گندم در دورۀ رشد و دورۀ پایانی برای گندم رقم سرداری و آذر 2 به ترتیب.63/75، 19/75 و 47/64، 66/69 درصد برآورد گردید. مقایسۀ میانگین مقادیر برآورد شده میزان گوارش­پذیری ظاهری پروتئین نشان داد که رقم سرداری دارای گوارش­پذیری ظاهری پروتئین بیشتری نسبت به رقم آذر 2 است(05/0P<). بعلاوه، افزودن آنزیم موجب افزایش معنی­دار میزان گوارش­پذیری ظاهری پروتئین گندم در دورۀ رشد و پایانی نشد(05/0P>). اما در دوره رشد، ضریب تبدیل خوراک جوجه­های تغذیه شده با جیره­های حاوی گندم دارای آنزیم کمتر از مقدار مربوط به جوجه­های حاوی گندم و فاقد آنزیم بودند(05/0P<). به طورکلی، افزودن آنزیم به جیره­های حاوی هر کدام از رقم­های گندم آذر 2 و گندم سرداری می­تواند موجب بهبود ضریب تبدیل خوراک در دورۀ رشد گردد، اما تأثیر معنی­داری بر گوارش­پذیری ظاهری پروتئین و عملکرد جوجه­های گوشتی ندارد. دانشگاه ارومیهپژوهش نامه علوم طیور2120150823The effect of in ovo injection of L- Glutamine and its dietary supplementation on performance, carcass traits and immune response of broiler chickensاثر تغذیۀ جنینی گلوتامین و افزودن آن به جیره بر عملکرد، خصوصیات لاشه و پاسخ ایمنی جوجههای گوشتی637320049FAJournal Article20160120This study was conducted to evaluate the effects of in ovo injection of L- Glutamine (Gln) and its supplementation on performance, carcass traits, length and partial weights of different parts of small intestine and cellular and humoral immune responses of broiler chickens. For this purpose, 40 mg Gln inoculated into amniotic fluid of the 17.5 day- old developing embryos. After hatch, 160 one-day old broiler chicks were selected and then were fed with diets containing 0, 0.5, 1 and 1.5% Gln from day one to day 41 of age. This experiment was carried out in a completely randomized design with 4 treatments, 4 replicates and 10 chicks per each. The results of present study showed that supplementation 1% Gln significantly improved the body weight gain of chickens during the total experimental period (P<0.05). The highest breast meat and carcass yield was seen by 1% Gln supplementation (24.06 and 64.16 %, respectively). The highest partial weights of different small intestine parts (duodenum, jejunum, ileum and sum of them) was observed by 1.5% Gln supplementation (P<0.05). Moreover, addition of 1% Gln produced the highest level of antibody production against sheep red blood cell (P<0.05). The IgM production was not affected with Gln supplementation (P>0.05). In conclusion, in ovo injection of 40 mg Gln into amniotic fluid of the 17.5 one-day old developing embryos and supplementation 1% Gln after hatch can improve the performance, carcass traits and cellular and humoral immune responses of broiler chickens. این تحقیق به منظور بررسی اثر تزریق اسید آمینه ال­ گلوتامین به مایع آمنیوتیک جنین در حال رشد و افزودن آن به جیرۀ غذایی بر عملکرد، خصوصیات لاشه، طول و وزن نسبی بخشهای مختلف روده و پاسخ ایمنی سلولی و هومورال جوجههای گوشتی اجرا شد. بدین منظور، 40 میلیگرم گلوتامین به ازای هر تخممرغ در روز 5/17 جنینی به مایع آمنیوتیک تزریق شد و پس از خروج از تخم، تعداد 160 قطعه جوجه یک روزه به واحد پرورش منتقل و سطوح مختلف گلوتامین(صفر، 5/0، 1 و 5/1 درصد) را از روز صفر تا 41 روزگی دریافت کردند. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار، 4 تکرار و 10 پرنده در هر تکرار انجام گرفت. نتایج نشان داد که افزودن یک درصد گلوتامین به جیره پرندگان موجب بهبود افزایش وزن روزانه در کل دوره گردید(05/0>P). بیشترین درصد وزن عضلات سینه و بازده لاشه با افزودن یک درصد گلوتامین به جیره حاصل شد(به ترتیب 06/24 و 16/64 درصد، 05/0>P). بیشترین وزن نسبی اجزای مختلف رودۀ کوچک(دئودنوم، ژژونوم، ایلئوم و کل رودۀ کوچک) با افزودن 5/1 درصد گلوتامین به جیرۀ مشاهده شد(05/0>P). همچنین افزودن یک درصد گلوتامین به جیره باعث تولید بیشترین تیتر آنتیبادی علیه گلبول قرمز گوسفندی گردید(05/0>P). تیتر ایمونوگلوبین M تحت تأثیر افزودن گلوتامین به جیره غذایی قرار نگرفت(05/0<P). به طور کلی، تزریق 40 میلیگرم گلوتامین به مایع آمنیوتیک جنینهای در حال رشد و افزودن یک درصد گلوتامین به جیرۀ غذایی جوجههای گوشتی منجر به بهبود عملکرد، خصوصیات لاشه و پاسخ ایمنی هومورال و سلولی جوجههای گوشتی میگردد.دانشگاه ارومیهپژوهش نامه علوم طیور2120150823Effects of acidifier (Globacid) and enzyme addition in Japanes quails fed wheat based dietتأثیر افزودن اسیدی فایر(گلوباسید) و آنزیم بر بلدرچین های ژاپنی تغذیه شده با جیره های بر پایۀ گندم748620050FAJournal Article20160120The present study was conducted to investigate the effects of Globacid (Optimum combination of lactic, formic, propionic and acetic acids on a special carrier) and different levels of Rovabio enzyme in wheat based diet on performance and immune system function of quail chicks. In this experiment, 240 one-day old Japanese quail chicks (mixed sexes) were randomly assigned to a 2×3 factorial arrangement in a completely randomized design. Factors included 2 level of Globacid (0 and 1000 mg per kg) and three levels of enzyme (0, 250 and 500 mg per kg). Each treatment group consisted of 4 replicates of 10 birds. The results of the experiment showed that live weight, weight gain, feed conversion ratio and immune response were improved by adding Globacid to quail diets (P<0.05). Furthermore, there were significant difference between the different dietary levels of enzymes for performance and (P<0.05) and the best performance was observed by consumption of 500 mg. It was concluded that use of 250 mg/kg enzyme could not remove the negative effect of wheat NSP’s wherase the higher level (500 mg/kg) totally removed these negative effects. Moreover, the concomitant use of both enzyme and organic acids had the best effects on performance of quails fed wheat based diets. مطالعۀ حاضر به منظور بررسی اثرات مصرف مخلوط تجاری اسیدهای آلی گلوباسید(مخلوطی از اسید فرمیک، اسید لاکتیک، اسید استیک و اسید پروپیونیک) و سطوح مختلف آنزیم روابیو در جیره بر پایۀ گندم بر عملکرد و سیستم ایمنی جوجه­های بلدرچین اجرا شد. این آزمایش به مدت 36 روز با استفاده از 240 قطعه بلدرچین ژاپنی یک روزه(مخلوط دو جنس) در قالب یک آزمایش فاکتوریل 3×2 بر پایه­ی طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار در هر تیمار انجام شد. فاکتورها شامل سه سطح آنزیم(0، 250 و 500 میلی­گرم) و دو سطح اسید(0 و 1000 میلی­گرم) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که مصرف مخلوط تجاری اسیدهای آلی گلوباسید سبب بهبود وزن زنده، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک شد(05/0>P). نتایج آزمایش نشان داد که مصرف مخلوط تجاری اسیدهای آلی گلوباسید سبب بهبود وزن زنده، افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل خوراک و پاسخ ایمنی شد(05/0>P). تأثیر آنزیم بر افزایش وزن زنده، افزایش وزن روزانه و بهبود ضریب تبدیل خوراک گردید(05/0>P). بعلاوه، تفاوت معنی­داری بین سطوح تیمارهای دارای سطوح مختلف آنزیم وجود داشت و بهترین پاسخ عملکردی با مصرف 500 میلی گرم در کیلوگرم مشاهده شد. به­طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از 250 میلی­گرم در کیلوگرم آنزیم به­طور کامل نتوانست اثرات منفی پلی­ساکاریدهای غیرنشاسته­ای گندم را برطرف کند، در حالی که 500 میلی­گرم به طور کامل این اثرات منفی را برطرف کرد. استفاده توام اسیدهای آلی و آنزیم در جیره بر پایۀ گندم بلدرچین، بهترین اثرا را بر عملکرد بلدرچین­های تغذیه شده با جیره­های بر پایۀ گندم داشت.