@article { author = {}, title = {The effect of turmeric rizhome powder on egg quality and quantity characteristics of West Azerbaijan province native hens}, journal = {Research Letter in Poultry Science}, volume = {2}, number = {1}, pages = {44-52}, year = {2015}, publisher = {Urmia University}, issn = {}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Two hundred and forty native hens of West Azerbaijan (23 weeks old) were used in this research. These birds were divided between 4 groups and the hens of each group were randomly put in 6 replicate pens. All the birds were fed the same diets but received different levels of 0, 0.25, 0.50 and 1 percent turmeric rhizome powder. The birds were adapted to the experimental diets at the beginning the experiment for two weeks and then their egg quantity and quality indices were recorded for three weeks. The egg weight of 0.5 % fed birds was significantly higher than that of 0.25 and 1 % fed birds at week 26 of age (P<0.05). All the turmeric fed birds had the significantly higher shell thickness and stiffness as compared to control birds at the last week of the experiment (P<0.05). Moreover, the yolk color of eggs from 0.5 and 1 % fed birds was darker than those of birds in other treatments at week 26 of age (P<0.05). At weeks 27 and 28 of age, the yolk color of the eggs from the turmeric fed birds were higher than those of control ones(P<0.05). Furthermore, the albumin height of eggs of 1% fed birds was significantly greater than those of0.25 % turmeric or control fed birds (P<0.05). Totally, the use of turmeric darkens the yolk, improves the shell thickness and stiffness, and increases the albumen height.}, keywords = {albumen height,egg production,egg shell stiffness,egg shell thickness,yolk color}, title_fa = {تأثیر پودر ریزوم زردچوبه بر خصوصیات کمی و کیفی تخم مرغ های بومی استان آذربایجان غربی}, abstract_fa = {تعداد 240 قطعه مرغ بومی آذربایجان غربی در اوایل تخمگذاری(در سن 23 هفتگی) در این تحقیق استفاده شد. این مرغ­ها به چهار گروه آزمایشی تقسیم شدند و هر گروه در 6 قفس قرار گرفتند. مرغ­های هر چهار تیمار، جیره­های مشابه اما سطوح مختلف، مقدار صفر، 25/0، 5/0 و 1 درصد پودر زردچوبه را دریافت کردند. ابتدا مرغ­های هر گروه به مدت دو هفته به جیره­های مورد آزمایش عادت داده شدند و پس از آن، فراسنجه­های کمی و کیفی تخم­مرغ به مدت 3 هفته بررسی شد. در هفتۀ 26، وزن تخم­های تولیدی از مرغ­های تغذیه شده با 5/0 درصد زردچوبه، به­طور معنی­داری بیشتر از مرغ­های مربوط به مرغ­های تغذیه شده با 25/0 و 1 درصد زردچوبه بود. در آخرین هفتۀ آزمایشی، تخم­مرغ­های حاصل از مرغ­های تغذیه شده با همۀ سطوح زردچوبه، ضخامت و استحکام پوستۀ بالاتری در مقایسه با تخم­های مرغ­های شاهد داشتند(05/0P<). رنگ زردۀ تخم­های حاصل از مرغ­های تغذیه شده با سطوح 5/0 و 1 درصد زردچوبه در سن 26 هفتگی، به­طور معنی­داری بالاتر از مقدار مربوط به 2 تیمار دیگر بود(05/0P<). در دو هفتۀ آخر، رنگ زردۀ تخم­های مرغ­های تغذیه شده با هر سه سطح زردچوبه، بالاتر از مقدار مربوط به تیمار شاهد بود(05/0P<). ارتفاع آلبومین تخم­های حاصل از مرغ­های تغذیه شده با 1 درصد زردچوبه در دومین هفتۀ آزمایش، به­طور معنی­داری بالاتر از مقدار مربوط به مرغ­های تیمار شاهد و تغذیه شده با 25/0 درصد زردچوبه بود(05/0P<). به­طور کلی، استفاده از پودر ریزوم زردچوبه باعث پر رنگ شدن زرده، بهبود ضخامت، استحکام پوسته و همچنین افزایش ارتفاع آلبومین می­گردد. }, keywords_fa = {استحکام پوسته,ارتفاع آلبومین,تولید تخم مرغ,رنگ زرده,ضخامت پوسته}, url = {https://rlps.urmia.ac.ir/article_20047.html}, eprint = {https://rlps.urmia.ac.ir/article_20047_5c4967c9f0ad717f6b28f01436a9bfc4.pdf} }